Start corruptieproces Thaise ex-premier

De vroegere Thaise premier Yingluck Shinawatra is vandaag voor het hooggerechtshof verschenen. Shinawatra, die zowat een jaar geleden tot aftreden werd gedwongen, moet zich verantwoorden in een corruptiezaak, maar pleit onschuldig.

De ex-premier werd geflankeerd door aanhangers en partijleden toen ze het gerechtsgebouw binnen stapte. Aan de aanwezige journalisten herhaalde ze nogmaals dat ze onschuldig was. Verder verklaarde de gewezen regeringsleider dat ze hoopte op een eerlijk proces.

Hulpprogramma

Shinawatra wordt verdacht van corruptie in verband met een hulpprogramma voor rijsttelers. De overheid zou bij Thaise boeren namelijk rijst gekocht hebben aan een veel hogere prijs dan de marktprijs, wat het land zowat 3,5 miljard euro zou gekost hebben.

Fraude

De eerste vrouwelijke premier van Thailand moest eerder al ontslag nemen als gevolg van de fraudebeschuldigingen. Bovendien had het Thaise parlement in januari beslist om haar de komende vijf jaar uit de politiek te bannen. Dat was evenwel een politiek gemotiveerde beslissing, zo zegt Shinawatra.

Manifestaties

Shinawatra werd in mei 2014 afgezet door het Thaise hooggerechtshof, na maandenlange manifestaties. De rest van de regering werd later die maand aan de kant geschoven bij een militaire staatsgreep. Als Shinawatra schuldig bevonden wordt door het hooggerechtshof, riskeert ze tien jaar cel.