Luz vertrekt bij Charlie Hebdo

Het rommelt binnen de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Tekenaar Luz, die de bekende cover van het magazine na de aanslag maakte, zegt tegen de krant Libération dat hij in september de redactie verlaat. Eerder maakte hij al bekend dat hij geen cartoons van de profeet meer wou tekenen.

Redactie versus bestuur

Meest recent nog werd een van de journalisten van het magazine, Zineb El Rhazoui, geschorst. Ze moet op gesprek gaan bij de directie, die haar op haar "verplichtingen" zal wijzen, luidt het. El Rhazoui is een van de vijftien medewerkers van het magazine die in april in een open brief aan de directie een nieuw bestuur en een "gelijk verdeeld loontrekkend aandelerschap" vroegen. Sinds de aanslag in januari verdiende het magazine namelijk heel wat geld aan de stijgende verkoop. Volgens de ondertekenaars van de brief wordt dat geld niet correct aangewend. 

4,3 miljoen aan giften

Charlie Hebdo heeft sinds de aanslag op zijn redactie in januari al ongeveer 4,3 miljoen euro aan giften gekregen. Het bedrag wordt "integraal afgestaan aan de slachtoffers", luidt het.

In totaal hebben 36.000 mensen uit 84 landen een schenking gedaan. Het totaalbedrag van 4,3 miljoen gaat naar de Franse Deposito- en Consignatiekas. "De verdeling van de giften wordt toevertrouwd aan een commissie van wijzen, aangeduid door het ministerie van Justitie", zeggen tekenaar Riss (Laurent Sourisseau), de nieuwe hoofdredacteur van Charlie Hebdo, en financieel directeur Eric Portheault.

Op 7 januari was de redactie van Charlie Hebdo in Parijs het slachtoffer van een jihadistische aanslag. Daarbij kwamen twaalf mensen om, onder wie meerdere redactieleden en hoofdredacteur Charb (Stéphane Charbonnier). Sindsdien is het tijdschrift voor 40 procent in handen van de ouders van Charb. Het overige deel is in handen van Riss (40 procent) en Portheault (20 procent).