"Hacker bestuurde vliegtuigcomputer"

Chris Roberts, een veiligheidsspecialist, heeft aan de FBI verklaard dat hij twintig keer heeft ingebroken in de computersystemen van vliegtuigen. Hij zou er zelfs in geslaagd zijn om een vliegtuigmotor te controleren tijdens een vlucht. Die verklaring is nu uitgelekt, zo melden de Amerikaanse nieuwszender CNN en het technologiemagazine Wired. Roberts zelf beweert dat zijn uitspraken uit de context gerukt zijn.

Veiligheidsexpert Chris Roberts verklaarde aan de onderzoekers dat het hem was gelukt om in te breken in het entertainmentsysteem van vliegtuigen. Hij zou dat zo al vijftien tot twintig keer hebben gedaan tussen 2011 en 2014.

Testomgeving

Hij zou ook gezegd hebben dat hij in een vluchtsysteem kon inbreken en de code kon aanpassen, zodat het vliegtuig begon te stijgen en van zijn koers afweek. Het magazine Wired publiceerde eerder al een interview met Roberts waarin hij beweerde dat hij een vliegtuig van zijn koers deed afwijken, maar dat hij dat deed in een testomgeving en niet bij een echte vlucht.

Veiligheid

Toen Roberts hoorde dat de verklaring was uitgelekt, reageerde hij dat de paragraaf uit de context was gerukt. Hij zegt dat zijn enige doel is om de veiligheid vinnen de luchtvaart te versterken en dat hij weet heeft van zwakheden in drie vliegtuigmodellen van Boeing en een Airbus.