BBC-ploeg opgepakt in Qatar

In Doha in Qatar heeft een Britse cameraploeg van de BBC twee nachten in de cel doorgebracht. De ploeg wilde een reportage maken over de levensomstandigheden van de arbeiders die aan de WK-stadions voor 2022 werken.

De BBC-ploeg was samen met andere buitenlandse journalisten uitgenodigd door de regering om de nieuwe infrastructuur voor de gastarbeiders te bezichtigen. Toen ze voor hun reportage ook arbeiders buiten het centrum van Doha wilden filmen, werden ze opgepakt.

BBC-correspondent Mark Lobel getuigt op de websites van de Britse openbare omroep. “Plotseling werd onze wagen omsingeld door acht witte auto’s en werden we naar de kant van de weg geleid.” De ploeg werd urenlang ondervraagd door de geheime diensten en het materiaal werd onmiddellijk in beslag genomen. Na twee nachten in de cel werden Lobel en zijn crew vrijgelaten. Hun materiaal kregen ze echter niet terug. De FIFA is nu een onderzoek gestart naar het incident.

Het is niet de eerste keer dat er journalisten worden opgepakt die verslag uitbrengen over de gastarbeiders die werken aan de WK-stadions. Begin maart werd al een Duitse televisieploeg van ARD aangehouden in Qatar. De ploeg mocht toen pas na vijf dagen het land verlaten.