Geen staakt-het-vuren meer in Jemen

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie heeft zondagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op posities van de sjiitische Houthi-rebellen in Aden, in het zuiden van het land. Nauwelijks één uur na het beëindigden van het humanitair staakt-het-vuren werden de bombardementen alweer hervat, melden getuigen.

Bij één van de bombardementen werd de omsluitingsmuur rond het presidentieel paleis onder vuur genomen, zo werd ook bij het leger vernomen. Andere luchtaanvallen waren gericht tegen plaatsen die onder controle van de rebellen staan.

Het zijn de eerste luchtaanvallen in Jemen sinds het aflopen van het vijf dagen durende humanitaire staakt-het-vuren in het land. De VN-gezant voor Jemen, Ismaïl Ould Sjeikh Ahmed, had zondag nochtans opgeroepen om het bestand met nog eens vijf dagen te verlengen. De voorbije vijf dagen volstonden immers niet om in alle regio’s van het land hulp te bieden aan slachtoffers.

Humanitaire ramp

De Verenigde Naties vrezen voor een humanitaire ramp in Jemen, waar sinds maart al 1.600 mensen om het leven zijn gekomen door het aanhoudende geweld. Saoedi-Arabië en acht andere Arabische landen voeren sinds 26 maart luchtaanvallen uit op de sjiitische Houthi-milities in Jemen. De Houthi's vechten er tegen soennitische milities, Al Qaeda en troepen die trouw zijn aan de gevluchte Jemenitische president Abed Rabbo Mansur Hadi.

Foto: Archief