Oud-president Morsi krijgt doodstraf

De voormalige president van Egypte Mohammed Morsi is vandaag veroordeeld tot de "preliminaire" doodstraf. De leider van de Moslimbroeders kreeg de straf omdat hij in 2011 een massale ontsnappingsoperatie van gevangenen organiseerde. Ook 105 anderen werden ter dood veroordeeld.

Die massa-ontsnapping vond plaats in 2011, tijdens het volksprotest tegen Morsi's voorganger, dictator Hosni Mubarak. Het "preliminaire" houdt in dat het vonnis, zoals de Egyptische wet voorschrijft, voor een "niet-bindende opinie" voorgelegd wordt aan de hoogste gerechtelijke islamitische instantie, de Grootmoefti. Op 2 juni volgt dan het definitieve vonnis.

Morsi kreeg eerder al twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de dood van demonstranten in december 2012. De oud-president werd in de zomer van 2013 door het leger afgezet na massaal protest tegen zijn bewind. Sinds die afzetting zijn ettelijke honderden van zijn aanhangers en leden van zijn Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Honderden anderen zitten in de cel.

De harde aanpak door het nieuwe regime in Caïro van kopstukken van het islamisme, de politieke islam, staat in schril contrast met de zachte handschoen waarmee Mubarak en diens zonen worden aangepakt. Generaal Mubarak, die decennialang over Egypte heerste, is dan ook een man van het leger, dat in Egypte de feitelijke macht uitoefent.