IS laat Belgische paspoorten stelen

Islamatische Staat laat in België en andere westerse landen paspoorten stelen. Daarmee kunnen jihadisten ongestoord langs grenscontroles raken. In België worden jonge boeven ingezet om de paspoorten te stelen. Dat meldt Het Nieuwsblad. 

De paspoorten worden ontdekt bij de opdoeking van het IS-hoofdkwartier in Syrië. De documenten worden volgens inlichtingendiensten gebruikt om jihadisten naar Syrië te helpen reizen of om terroristen de hele wereld te laten afschuimen. 

Volgens onderzoekers worden ook in ons land paspoorten gestolen. Daarvoor worden jonge illegalen ingezet die de opdracht krijgen toeristen in treinstations en luchthavens te bestelen. IS komt echter niet enkel via diefstal aan paspoorten. Bij aankomst in Syrië worden jihadi's systematisch een tijd in afzondering geplaatst. Hun paspoorten worden afgenomen om te vermijden dat ze huiswaarts keren. Deze documenten worden dan op hun beurt uitgeleend aan terroristen. 

Bij de jongste vondst van ­gestolen paspoorten van westerlingen in Syrië bevonden zich volgens satellietzender ­Al-Aan uit Dubai geen Belgische papieren. Wel paspoorten uit heel wat EU-landen, maar ook uit Israël, Kosovo en de Verenigde Staten.