Onrust blijft na mislukte staatsgreep

De Burundese coupleider Godefroid Niyombare heeft aan het Franse persagentschap AFP de overgave aangekondigd van de coupplegers. "We hebben besloten om ons over te geven. Ik hoop dat ze ons niet zullen doden", zo zei hij telefonisch aan een journalist van AFP.

De woordvoerder van de coupplegers, politiecommissaris Vénon Ndabaneze, bevestigde de overgave. "We hebben de wapens neergelegd en hebben het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en het ministerie van Defensie gebeld om hen te zeggen dat we geen wapens meer hebben", aldus Ndabaneze, net voor hij samen met de nummer twee van de coupplegers, generaal Cyrille Ndayikrukiye, en een derde verantwoordelijke werd opgepakt. De arrestatie gebeurde op het moment dat de journalist van AFP nog telefonisch in contact stond met de woordvoerder. Van coupleider Niyombare werd niets meer vernomen, hij zou gevlucht zijn.

De opperbevelhebber van het Burundese leger en aanhanger van president Pierre Nkurunziza, generaal Prime Niyongabo, bevestigde op de openbare omroep de mislukte coup. Hij vertelde hoe het leger het gebouw van de openbare omroep, waar de coupplegers zich bevonden, binnenviel en in brand stak. "We hebben twaalf van hen gedood en vijfendertig mensen verwond, ook hebben we negen van hen gearresteerd. Veertig coupplegers gaven zich over."

President Pierre Nkurunziza bedankte het leger voor zijn inzet en liet via Twitter al weten terug in het land te zijn.