VN buigen zich over staatsgreep Burundi

De VN-Veiligheidsraad komt vandaag bijeen over de toestand in Burundi. Dat gebeurt op vraag van Frankrijk. In het Centraal-Afrikaanse land werd woensdag een poging tot staatsgreep gepleegd door generaal Godefroid Niyombare, maar het is niet duidelijk in welke mate hij de controle over het land heeft.

De generaal zegt veel steun te krijgen, maar dat wordt door president Pierre Nkurunziza, die momenteel in Tanzania zit, ontkend. De ambassadeurs van de vijftien leden van de Veiligheidsraad zullen een videoconferentie houden met de VN-gezant voor Burundi, Said Djinnit.

Zowel de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, Amerikaans president Barack Obama, de Europese Unie als de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders roepen de Burundese partijen op tot terughoudendheid. Ze vragen een einde aan het geweld. De EU en Reynders herinneren ook aan de vredesakkoorden van Arusha, waarin staat dat een presidentskandidaat maximaal twee termijnen mag opkomen.

De onrust begon toen president Nkurunziza liet weten dat hij op 26 juni opnieuw wil meedingen voor een derde ambtstermijn. Dat mag niet volgens de wet en het zorgde de voorbije weken al voor heel wat protest bij de bevolking in Burundi. Bij het geweld kwamen zeker twintig mensen om het leven.