Geheime brieven prins Charles vrijgegeven

De Britse regering heeft de 27 brieven gepubliceerd die prins Charles heeft geschreven en gekregen van de toenmalige regering van Tony Blair. De inhoud van die brieven werd jarenlang geheimgehouden. Dat iedereen ze nu toch kan lezen, is te danken aan een jarenlange juridische strijd van de krant The Guardian.

De zogenaamde ‘Black Spider memo’s’,  een verwijzing naar het gekrabbelde handschrift van de prins, werden geschreven tussen september 2004 en maart 2005. Het gaat zowel om brieven die Charles heeft geschreven als brieven die hij ter antwoord heeft gekregen.

In één van de brieven maakt de prins zich zorgen over het Britse defensiebeleid. Hij schrijft dat het leger te weinig middelen had toen het naar Irak werd gestuurd. 

Voor de camera heeft de prins nog niet gereageerd op de publicatie van de brieven. In een schriftelijke mededeling laten zijn medewerkers weten dat deze brieven aantonen “hoe begaan de prins is met het publieke belang.” Daarnaast vindt Charles wel dat hij het recht heeft om privégesprekken te kunnen voeren met de Britse regeringen. 

Lees hier de briefwisseling tussen prins Charles en premier Tony Blair:

Lees hier de briefwisseling tussen prins Charles en Elliot Morley:

Lees hier de briefwisseling tussen prins Charles en Paul Murphy: