"Staatsgreep in Burundi"

In het Afrikaanse land Burundi is president Pierre Nkurunziza mogelijk afgezet. Dat beweert althans generaal-majoor Godefroid Niyombare. Hij heeft op de radio gezegd dat de president is afgezet en er een staatsgreep heeft plaatsgevonden. Niyombare maakt naar eigen zeggen zelf werk van een overgangsregering. De president zelf ontkent op Twitter dat er een staatsgreep heeft plaatsgevonden. Ondertussen zouden er onderhandelingen aan de gang zijn tussen militairen die trouw zijn aan president Pierre Nkurunziza en die uit het kamp van generaal Godefroid Niyombare die eerder op de dag de afzetting van Nkurunziza aankondigde. Dat heeft een hoge loyalist meegedeeld.

Generaal-majoor Godefroid Niyombare maakte vandaag van de afwezigheid van president Nkurunziza gebruik om op de radio een staatsgreep uit te roepen in Burundi. Nkurunziza is sinds vandaag in Tanzania, voor een regionale top over de onrust in zijn land. Er woeden namelijk al enige tijd hevige protesten tegen het voornemen van de president om langer aan te blijven.

In de hoofdstad Bujumbura, waar al dagenlang wordt geprotesteerd, kwamen alvast honderden mensen bijeen om de coup te vieren. Militairen zouden bovendien het gebouw van de staatsomroep omsingeld hebben. Niyombare zelf zou door de legerleiding zijn aangesteld als interim-president. Hij maakt naar eigen zeggen werk van een overgangsregering.

President: "Geen staatsgreep"

Volgens Zuid-Afrika is het echter nog te vroeg om van een staatsgreep te spreken. Ook de entourage van president Nkurunziza vraagt via Facebook om de rust in Burundi te bewaren. "Er wordt alles aan gedaan om de veiligheid op ons grondgebied te bewaren", luidt het op het account van de president.

 

Communiqué de Presse : Coup d’Etat fantaisisteC’est avec regret que nous avons appris qu’un groupe de militaires s’est...

Posted by Présidence - République du Burundi on woensdag 13 mei 2015

Onderhandelingen

Momenteel zouden er onderhandelingen aan de gang zijn tussen militairen die trouw zijn aan president Pierre Nkurunziza en die uit het kamp van generaal Godefroid Niyombare die eerder op de dag de afzetting van Nkurunziza aankondigde. Dat heeft een hoge loyalist meegedeeld. Bedoeling is een oplossing te vinden die "de nationale belangen vrijwaart", luidt het.

Belgische Special Forces

Vandaag berichten Het Belang van Limburg en  Gazet van Antwerpen overigens over de aanwezigheid van Belgische speciale gevechtseenheden van het leger in Burundi. Volgens geheime bronnen van de twee kranten zouden mogelijk een vijftigtal Belgische Special Forces in Burundi aanwezig zijn om Belgen en andere Europese burgers in veiligheid te brengen.