N-Korea executeert eigen minister

De communistische dictatuur Noord-Korea heeft zijn eigen minister van Defensie, Hyon Yong-Chol, geëxecuteerd. Hij zou een gebrek aan respect ten opzichte van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un vertoond hebben. Dat beweert Han Ki-Beom, de adjunct-directeur van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap werd de minister van Defensie geëxecuteerd nadat hij leider Kim Jong-Un meermaals van repliek had gediend. Bovendien zou hij ingedommeld zijn tijdens een militaire viering. Hij zou deloyaal geweest zijn en een gebrek aan respect getoond hebben.

De executie zou op 30 april hebben plaatsgevonden. De minister zou om het leven zijn gebracht met een luchtafweerraket, een methode die volgens meerdere niet-bevestigde berichten wel vaker gebruikt wordt om afgeserveerde functionarissen terecht te stellen.

Honderden hooggeplaatste ambtenaren van het Noord-Koreaane regime zouden de executie hebben bijgewoond, zo blijkt nog uit de informatie van de NIS. Noord-Korea is één van de meest gesloten regimes ter wereld. Berichten over gebeurtenissen in het land kunnen daardoor vaak niet bevestigd worden door onafhankelijke instanties.