Dossier Aardbeving Nepal

"Dodentol kan nog oplopen"

“De vorige aardbeving, meer dan twee weken geleden, was 5,8 keer krachtiger dan die van vandaag”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp. Maar ook de nieuwe aardbeving was erg krachtig. “De aardbeving van vandaag had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter, de vorige zware aardbeving was er een van 7,8.”

Ondertussen zijn er al 29 slachtoffers en meer dan 1.000 gewonden geteld in Nepal. “Maar dat aantal kan zeker nog oplopen. Ook bij de vorige aardbeving kwam die informatie slechts traag op gang.” Dat Nepal nu opnieuw getroffen wordt door een zware aardbeving, is geen verrassing. “Er zijn altijd naschokken na zo’n zware aardbeving als vorige keer. De laatste zware aardbeving gebeurde 80 kilometer ten westen van Kathmandu, de aardbeving van vandaag op ongeveer 80 kilometer ten oosten van de Nepalese hoofdstad.

“De nieuwe aardbeving is op dezelfde breuklijn als de vorige gebeurd. Het is dus niet onverwacht dat op deze lijn een aardbeving plaatsvindt.” “Buitenlandse Zaken is nog volop Belgen aan het contacteren in de regio. Dat is niet evident, want de communicatie verloopt moeizaam. Of ons land opnieuw het B-Fastteam zal sturen, valt af te wachten. Er is nog een evaluatie bezig van de laatste missie naar Nepal. Er kan ook een internationaal hulpteam komen.”