Hollande ontmoet Raul en Fidel Castro

De Franse president François Hollande is op bezoek in Cuba en heeft daar een ontmoeting gehad met zijn ambtgenoot Raul Castro en diens broer Fidel. Het is het eerste bezoek van een Westerse leider aan het communistische eiland sinds de jaren ’80.

Hollande is in Cuba om de handelsbetrekkingen tussen de twee landen te verbeteren. In december kondigde de Amerikaanse president Barack Obama een versoepeling van het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba aan. Dat embargo is al sinds de jaren ’60 in werking. Hollande sprak zich in Cuba openlijk uit tegen het embargo. Hij zei dat het de ontwikkeling van Cuba jarenlang heeft tegengewerkt.

De Franse president maakte van het bezoek gebruik om de hoogste Franse eer, het ‘Legion d’Honneur’, uit te reiken aan het hoofd van de Cubaanse katholieke kerk. Daarnaast maakte Hollande ook bekend dat er een verdubbeling komt van het aantal beurzen voor Cubaanse studenten om in Frankrijk te studeren.

Hollande had in Cuba ook een ontmoeting met Fidel Castro, de broer van huidig president Raul Castro en jarenlang zelf president van Cuba. Fidel Castro is intussen 88 jaar en sukkelt al een hele tijd met zijn gezondheid. De laatste jaren wordt hij nog amper in het openbaar gezien.