Dossier Aardbeving Nepal

Al meer dan 8000 doden geteld in Nepal

Het aantal slachtoffers van de verschrikkelijke aardbeving van twee weken geleden in Nepal is gestegen naar meer dan 8.000. De autoriteiten registreerden tot vandaag 8.019 doden, onder wie 68 buitenlanders, en meer dan 17.000 gewonden. Nog steeds zijn er geen officiële gegevens over doden en gewonden uit afgelegen oorden. Daarom wordt gevreesd dat de cijfers nog verder zullen oplopen. De aardbeving van 25 april had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter.

Regeringsleider Sushil Koirala beloofde gisteren in het parlement hulp voor iedereen. "Niemand zal dakloos blijven", zei hij. Op vele plaatsen moeten de mensen echter nog altijd onder de blote hemel slapen, omdat hun huizen vernield zijn en ze nog geen tenten hebben gekregen. Het terrein is erg bergachtig. Vele oorden zijn pas na dagenlange voettochten te bereiken.

Ook in de hoofdstad Kathmandu verblijven nog steeds duizenden mensen in tenten. Miljoenen mensen – van de in totaal 30 miljoen inwoners in Nepal – hebben alles verloren. Regen en wind maakten het hen dit weekend nog extra moeilijk.