Macedonië: 22 doden bij politieactie

Bij de grootschalige politieactie van gisteren in Macedonië zijn uiteindelijk 22 doden gevallen: acht politieagenten en veertien ‘terroristen’. 37 agenten moesten ook voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht worden. Bij de actie vielen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken geen burgerslachtoffers, al spreken sommige media dat tegen. Volgens een aantal media stierven er ook geen acht, maar veertig agenten. Zo'n dertig mensen werden opgepakt.

Er waren heel de dag vuurgevechten in het dorp Kumanovo, in het noorden van het land. Daar wonen vooral etnische Albanezen. De viceminister van Binnenlandse Zaken verklaarde gisteren dat de actie gericht was tegen “een goed gewapende groep terroristen die Macedonië vanuit een buurland was binnengedrongen”. De groep zou zo’n 70 man sterk zijn en zich met de hulp van lokale Albanezen in de regio verstopt hebben. Volgens de viceminister planden ze aanvallen op openbare instellingen en militaire kazernes. 

Tussen de Slavische bevolking in Macedonië en de Albanezen is het in het verleden wel vaker tot gewapende confrontaties gekomen. In 2001 kon enkel door bemiddeling van de EU een einde gemaakt worden aan gevechten die veel weg hadden van een burgeroorlog. In Macedonië wonen naar schatting 30 procent Albanezen.