Militair vliegtuig crasht bij Sevilla

Bij de crash van een militair transportvliegtuig van het type Airbus A400M zijn in Spanje vier mensen om het leven gekomen. Twee andere bemanningsleden werden zwaargewond uit het wrak van het toestel gehaald. De crash gebeurde vlak bij de luchthaven van Sevilla, van waar het toestel was opgestegen voor een testvlucht.

Het vliegtuig stortte onmiddellijk na de start om een nog onbekende reden neer en sloeg te pletter tegen de grond. Volgens de fabrikant zou de piloot kort voor de crash nog een noodsignaal hebben uitgezonden. De inzittenden van het vliegtuig waren Spaanse medewerkers van Airbus. Het luchtverkeer in Sevilla werd na het ongeval enkele uren stilgelegd.

Het vliegtuig bevond zich nog in de testfase en was nog niet aan de strijdkrachten van een land geleverd. Het gecrashte toestel was voor de Turkse luchtmacht bestemd, aldus fabrikant Airbus Defense & Space. Airbus heeft A400M tot nog toe aan vijf landen toestellen geleverd: Groot-Brittannië, Maleisië, Duitsland, Frankrijk en Turkije. Ook België heeft zeven van die toestellen besteld, ter opvolging van de verouderde C-130 Hercules van Amerikaanse makelij. De ontwikkeling van het militair toestel heeft jaren vertraging opgelopen en is ook duurder geworden dan oorspronkelijk gepland.