Grootste militaire parade in Moskou

In de Russische hoofdstad Moskou vond vandaag de grootste militaire parade ooit in het moderne Rusland plaats. De optocht vindt jaarlijks plaats om de overwinning van de toenmalige Sovjet-Unie op nazi-Duitsland te herdenken, maar was de laatste jaren nooit groter dan vandaag. Onder meer 15.000 militairen, 200 tanks en 140 vliegtuigen en helikopters namen deel aan de parade op het Rode Plein.

Vandaag, op 9 mei, vieren de Russen de ‘Dag van de Overwinning’, een nationale feestdag waarop ze het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken, exact 70 jaar geleden. Daar hoort traditioneel een militaire parade met veel machtsvertoon bij.

Militaie pronkstukken

De parade wordt elk jaar gebruikt om de nieuwste militaire technologieën te tonen. Zo werd dit jaar onder meer een nieuw model van de Kalasjnikov voorgesteld tijdens de parade. Ook een nieuwe, onbemande tank en nieuwe langeafstandsraketten en artilleriesystemen werden voorgesteld. Pronkstukken van de parade moesten echter twee nieuwe straaljagers zijn, de SU-30 en de SU-35. In totaal namen 15.000 soldaten deel aan de parade, daarmee is het de grootste militaire parade ooit in het moderne Rusland.

Op deze 'Dag van de Overwinning' ontving de Russische president Poetin samen met de premier Medvedev onder meer de Chinese president Xi Jinping en de Cubaanse president Raul Castro. Naar aanleiding van het aanslepende conflict in Oekraïne waren er echter geen Wetserse leiders aanwezig in Moskou. Ook ons land beslist geen vertegenwoordiging naar Moskou te sturen. Morgen, zondag, zal de Duitse kanselier Angela Merkel wel naar Rusland afzakken. Ze zal dan samen met Poetin een krans neerleggen bij het graf van de onbekende soldaat.