17-jarige plande aanslag in Melbourne

De Australische politie heeft een 17-jarige jongen gearresteerd die in het land een aanslag wilde plegen. Dat bevestigde premier Tony Abbott, na een antiterreur-razzia van vrijdag. Volgens hem kampt het land "met een zeer ernstige terreurdreiging".

Het is niet uitgesloten dat er nog meer mensen worden gearresteerd. "Er waren verschillende invallen in Sydney en Melbourne de voorbije 24 uur. Er was minstens één arrestatie. We hebben bewijzen dat men redelijk vergevorderd bezig was een bomaanslag voor te bereiden", aldus Abbott.

Eerder zaterdag raakte al bekend dat er vrijdag huiszoekingen werden uitgevoerd in Melbourne, waarbij drie zelfgemaakte bommen onschadelijk werden gemaakt. Daarbij werd ook de zeventienjarige zoon des huizes opgepakt en in staat van beschuldiging gesteld. "De familie van de jongen reageerde geschokt en verbaasd", aldus adjunct-commissaris Mike Phelan op een persconferentie.

Het onderzoek startte negen dagen geleden. Lokale media berichtten dat de aanslag zondag in Melbourne zou plaatsvinden, maar dat wilde de politie niet bevestigen. "Laat het mij zo zeggen, er stond iets te gebeuren", aldus Phelan op de persconferentie. "Hadden we niets ondernomen, dan was er waarschijnlijk iets gebeurd".

Volgens hem is er tot nu toe geen verband met de twee tieners die drie weken geleden ook in Melbourne werden opgepakt omdat ze een politieman wilden onthoofden. Sinds september is het dreigingsniveau in Australië verhoogd. Vanuit het land trokken al minstens 110 inwoners naar Irak en Syrië om er te vechten voor Islamitische Staat.