2 ambassadeurs dood na helikoptercrash

Een helikopter met aan boord elf buitenlanders en zes Pakistanen is vrijdag tijdens de landing gecrasht in een bergachtige regio in het noordoosten van Pakistan. Daarbij zijn de Noorse en Filipijnse ambassadeur omgekomen, meldt het Pakistaanse leger. De Belgische ambassadeur, die dezelfde reis maakte, is niet betrokken, meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. 

Vier andere mensen hebben de crash evenmin overleefd. Een delegatie van diplomaten en journalisten was vrijdag in drie helikopters op weg naar de regio Gilgit-Baltistan. Bij de landing is een van die helikopters op een schooltje gecrasht. Dat heeft een lid van de delegatie die in een van de andere helikopters zat, gemeld. Bij de crash zijn ook de Nederlandse en de Poolse ambassadeur gewond geraakt.

Volgens die getuige is de school, in de Naltarvallei, in brand gevlogen. Ook de echtgenotes van de Maleisische en Indonesische ambassadeurs zijn bij de crash omgekomen, net als de twee piloten van de MI-17-helikopter. Aan boord van de helikopter waren zeker 11 buitenlanders en zes Pakistanen.

Verschillende diplomaten waren op weg naar een ceremonie in de regio, waar ook de Pakistaanse eerste minister Nawaz Sharif het woord zou nemen.