Labour weggevaagd in Schotland

Labour wordt in Schotland weggevaagd, zo blijkt uit de eerste uitslagen die in de nacht van donderdag op vrijdag binnensijpelen. Ook de LibDems, de coalitiepartner van de Conservatieven, zien een heleboel grote namen verdwijnen, al kan voorzitter Nick Clegg in extremis wel standhouden in zijn thuisstad Sheffield. Ook de burgemeester van Londen, Boris Johnson, wint een zetel in het Lagerhuis.

In Schotland zorgt de nationalistische SNP zoals verwacht voor een politieke aardverschuiving. Het is zelfs niet uitgesloten dat de partij meer dan de helft van de stemmen binnenhaalt. Volgens de BBC is het van de jaren 1950 geleden dat daar nog eens een partij in slaagde. Grootste slachtoffer van die evolutie is Labour. Analisten menen dat veel Schotten een proteststem hebben uitgebracht, "tegen de heersende politieke klasse".

De toekomst van Labour-leider Ed Miliband staat op het spel, bericht de BBC. Ook de liberaal-democraten verliezen heel wat stemmen. Onder meer Brits minister van Economie Vince Cable, minister van Justitie Simon Hughes en minister van Energie Ed Davey werden niet herverkozen. Uit de peilingen van de BBC bleek LibDem te stranden op amper tien zetels. Hun stemmen gingen naar de Conservatieven, die afstevenen op een grote overwinning.