Conservatives halen absolute meerderheid

De Conservatives halen met 331 van de 650 zetels een absolute meerderheid in het Britse parlement. Daarmee kan premier David Cameron verder regeren zonder coalitiepartij. Cameron heeft intussen al verklaard dat zijn partij de volgende vijf jaar "op deze basis" van economische zekerheid zal bouwen als ze, zoals nu algemeen wordt aangenomen, de volgende regering vormt.

"Dit is duidelijk een zeer sterke avond voor de Conservatieve partij", zei Cameron, toen het er nog op leek dat zijn partij 316 van de 650 zetels zou binnenhalen. "Op een positieve campagne hebben we een positieve respons gehad", zei hij in een overwinningstoespraak in Whitney, zijn kiesdistrict. Hij herhaalde ook zijn belofte om een referendum te houden over het EU-lidmaatschap, en een grotere "devolutie" toe te laten voor Schotland en Wales "zo snel we kunnen".

Labour-leider Ed Miliband had het vrijdag dan weer over een "zeer teleurstellende" avond voor zijn partij. Zijn partij strandt op 232 zetels, wat beduidend minder is dan de peilingen voorspelden.

Uit de definitieve resultaten blijkt nog dat de SNP 56 zetels binnenhaalt, de LibDems 8 en UKIP 1.