50 Miljoen Britten trekken naar stembus

In Groot-Brittannië trekken vandaag vijftig miljoen Britten naar de stembus. Het worden er de spannendste parlementsverkiezingen in jaren. De conservatieve premier David Cameron gaat voor een tweede ambtstermijn, maar wordt daarbij op de hielen gezeten door Ed Miliband van Labour.

De vijftigduizend stembureaus zijn sinds 8u geopend. In Groot-Brittannië is er in tegenstelling tot bij ons geen stemplicht. Wie wil stemmen, moet zich vooraf registreren. Zo’n vijftig miljoen Britten hebben dat ook gedaan.

Nek aan nek

De race voor de sleutels van Downing Street, waar de ambtswoning van de premier is, gaat traditioneel tussen de sociaaldemocraten van Labour en de conservatieven  van premier Cameron. Die laatste haalde in de laatste peiling amper een procent meer dan zijn uitdager Ed Milliband.

Maar geen van hen lijkt op een absolute meerderheid af te stevenen, waardoor een coalitie opnieuw tot de mogelijkheden behoort. Daardoor wordt ook met argusogen gekeken naar het resultaat van de Schotse Nationale Partij, de eurosceptische partij UKIP en de liberale democraten van Nick Clegg.

UItslag pas morgen

De stembureaus zijn nog open tot 23u vanavond. De definitieve resultaten worden pas morgennamiddag verwacht.