Schutter aanslag Texas sprak met IS

Een van de twee schutters achter de aanslag op de anti-islambijeenkomst in het Amerikaanse Texas had via Twitter nauw contact met iemand van Islamitische Staat. Dat zegt antiterreurexpert David Ibsen.

Schutter Elton Simpson sprak via Twitter met Mohammed Hassan, een Amerikaan die in de VS mensen ronselt voor IS. Op Twitter is hij actief onder het pseudoniem ‘Miski’. “Hij sprak online over de aanslag op Charlie Hebdo, en hij zei dat mensen hetzelfde moeten doen in Amerika”, vertelt expert David Ibsen, directeur van het Counter Extremism Project.

Volgens de zender ABC News zou Simpson voor de aanslag getweet hebben over de anti-islambijeenkomst. “Wanneer zullen ze het eindelijk begrijpen?”, vroeg hij zich af. Daarop volgde onmiddellijk een reactie van Miski: “Onze broeders van de Charlie Hebdo-aanval hebben hun deel gedaan. Het is tijd voor broeders in de VS om hetzelfde te doen.”

Het Twitter-account van Miski werd na de aanslag verwijderd, maar Ibsen waarschuwt dat de rekruteerder telkens weer opduikt onder een andere alias.