Britten omzeilen 'oneerlijk' kiesstelsel

In het Verenigd Koninkrijk trekken de mensen morgen naar de stembus voor de verkiezing  van een nieuw Lagerhuis. En die verkiezingen beloven de spannendste in jaren te worden. Door het meerderheidsstelsel gecombineerd met het districtenstelsel blijven echter heel wat kiezers en politici in de kou staan. En daar hebben de Britten iets op gevonden: ‘vote swapping’ of stemmen ruilen met andere districten.

De conservatieven van David Cameron zijn al jaren aan de macht in het Verenigd Koninkrijk. Maar dit jaar blijkt uit de peilingen dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen de conservatieven en de sociaal-democraten van Labour.

'Vote Swapping'

Om ervoor te zorgen dat de conservatieven de verkiezingen niet winnen, hebben aanhangers van de partijen Labour en Green een ludieke actie ondernomen: ‘vote swapping’. Daarmee kunnen inwoners van een bepaald district afspreken met iemand van een ander district om te stemmen voor elkaars partij. Dat komt omdat kiezers door het meerderheidsstelsel vaak in de kou blijven staan. Heel wat Britten vinden dat stelsel dan ook “zeer oneerlijk”.

"Oneerlijk stelsel"

Een groot nadeel van het meerderheidsstelsel is dat kiezers die een andere voorkeur hebben dan de grote meerderheid van zijn district weinig kans hebben om ooit eens iemand van de eigen partij in het parlement te zien. Net daarom proberen Labour en Green onderling stemmen te wisselen, zodat ze meer stemmen halen in de districten waar ze al sterk scoren. Een aanhanger van Labour in een district waar de conservatieven altijd winnen, kan zijn stem bijvoorbeeld wisselen met die van iemand uit een district waar Labour wel kans maakt om als winnaar uit de bus te komen.

"Niet illegaal"

Op de website http://www.voteswap.org hebben al meer dan 12.000 mensen zich aangemeld om hun stem te wisselen. “Het systeem is niet waterdicht, er moet vertrouwen zijn”, klinkt het bij één van de ‘vote swappers’. Enkelen vinden het vervalsing van de verkiezingen, maar er gebeurt volgens de wet niks illegaals.