Dossier Aardbeving Nepal

Artsen halen uit naar ambtenaar B-Fast

De urgentiearts Luc Beaucourt van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) pleit in het VTM NIEUWS voor een evaluatie van de inzet van het B-Fast team bij rampen in het buitenland. Opmerkelijk was zijn zware uithaal naar een ambtenaar van de federale overheidsdienst van Volksgezondheid.

"Op dit moment is er een ambtenaar binnen Volksgezondheid die dat ganse domein van B-Fast manipuleert, terroriseert en zo meer", zei Beaucourt. Ook de urgentieartsen Ignace Demeyer van het Onze Lieve Vrouw-ziekenhuis van Aalst en Kevin Vereecken van het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis zich achter de kritiek van Beaucourt.

"Ik denk dat we een keer durven moeten kijken naar de organisatie van B-Fast", aldus Beaucourt. "Ik ben voorstander dat die structuur volledig binnen het leger zou gebeuren. Ook wanneer we spreken over een veldhospitaal. Het is eigenlijk de enige discipline in België die over een deftig uitgerust veldhospitaal beschikt."

Ook urgentiearts Ignace Demeyer van OLV-ziekenhuis in Aalst deze kritiek. "Luc zegt het op zijn manier, recht voor de raap, maar hij heeft overschot van gelijk. Ik onderschrijf zijn analyse", zegt Demeyer. "De ambtenaar in kwestie is niet bekwaam en heeft zijn positie enkel te danken aan de steun van politici die hem benoemd hebben."

Ook Demeyer vindt dat het ministerie van Defensie de leiding moet nemen van B-Fast. "Ze hebben goed opgeleide spoedartsen en geschikte tenten. In andere landen, zoals Frankrijk, is rampenbestrijding een taak van het leger."

Urgentearts Kevin Vereecken van het Stuivenbergziekenhuis beaamt de kritiek van Beaucourt. "B-Fast is het prestigeproject van een ambtenaar. Deze man is eigengereid en autoritair en zijn beslissingen zijn niet altijd ingegeven door evidence-based disaster management", aldus Vereecken.