Britten staan voor dag van de waarheid

In het Verenigd Koninkrijk beleven ze de laatste campagnedag voor de verkiezingen van morgen. En dat beloven de spannendste in jaren te worden. Huidig premier David Cameron gaat voor een tweede termijn. Zijn grootste uitdager is Ed Miliband, de leider van Labour. Het is een strijd die heel Europa met argusogen volgt.

Cameron heeft namelijk beloofd dat als hij opnieuw premier wordt, er een referendum komt over de toekomst van Groot-Brittannië in de Europese Unie. Of dat ook effectief tot een Britse exit leidt, is maar de vraag. Zeker is wel dat het de Britten druk zal doen zetten op Europa om te hervormen.

Ongemeen spannend

Maar voor het zover is moet Cameron het wel halen. Volgens de meest recente peiling halen de conservatieven 33 procent van de stemmen, Labour 32 procent. Kennen zeggen dat het dan ook een ongemeen spannende strijd zal worden. Des te meer omdat de kleinere partijen, zoals het eurosceptische UKIP van Nigel Farage en de Schotse Nationale Partij van Nicola Sturgeon almaar meer aanhangers krijgen.

Nieuwe coalitie?

Bij de vorige verkiezingen van 2010 slaagden de liberalen van Nick Clegg er zelfs in een coalitie te vormen met Cameron. Dat betekende toen heel wat. Het was al van de Tweede Wereldoorlog geleden dat de Britten werden geregeerd door een coalitie.

Een Britse premier uit één van deze kleinere partijen, moeten we nu niet verwachten. Dat ofwel Cameron ofwel Milliband straks de sleutels van Downing Street krijgt, staat vast. Een nieuwe coalitie lijkt wel haalbaar. De liberalen van Clegg willen daar graag opnieuw een rol in spelen. Dat hoeft voor hen niet noodzakelijk met Cameron, wel met de partij die morgen de meeste stemmen achter haar naam krijgt.