Dossier Vliegtuigcrash Alpen

Lubitz 'oefende' crash eerder

Andreas Lubitz, de co-piloot die verantwoordelijk is voor de vliegtuigcrash in de Franse Alpen, 'oefende' zijn zelfmoordaanslag tijdens de heenvlucht naar Barcelona. Dat vertellen bronnen uit het onderzoek aan de Duitse krant Bild.

Op de heenvlucht van Düsseldorf naar Barcelona daalde het vliegtuig minutenlang. Volgens de bronnen is er voor die daling geen enkele wetenschappelijke verklaring. Het is wel duidelijk dat het ging om een gecontroleerde actie, wat wil zeggen dat de piloot of co-piloot het vliegtuig bewust liet dalen. Gezien de crash op de terugvlucht naar Düsseldorf, lijkt het waarschijnlijk dat Andreas Lubitz zijn aanslag oefende.

Op 24 maart liet Lubitz een airbus van Germanwings crashen in de Franse Alpen. Geen van de 150 inzittenden overleefde de crash. Achteraf bleek dat het niet om een ongeluk ging, maar om een bewust zelfmoordaanslag van de 28-jarige copiloot. Onderzoek toonde aan dat hij psychologische problemen had en eigenlijk niet mocht vliegen van de dokter. Lubitz had zijn geestestoestand verborgen gehouden voor zijn collega’s en werkgever.