Republikeinen krijgen zesde kandidaat

In de Verenigde Staten gooit de Republikein Mike Huckabee zich opnieuw in de race naar het Witte Huis. Huckabee is 59 en is al de zesde Republikeinse presidentskandidaat. Hij doet voor de tweede keer mee aan de voorverkiezingen. In 2008 verloor hij van John McCain, die daarna het onderspit moest delven tegen Barack Obama.

Bij de voorverkiezingen van 2008 haalde Huckabee het nog verrassend in de staat Iowa, wat gezien wordt als een van de belangrijkste staten in de Amerikaanse verkiezingen. Daarna keerde het tij en gingen de grootste overwinningen naar John McCain, die ook de nominatie binnenhaalde.

Dat Huckabee het nu opnieuw probeert voor de presidentsverkiezingen van 2016, is geen verrassing. In januari kondigde hij al aan dat hij zou stoppen met zijn talkshow op de conservatie nieuwszender Fox News. Om zijn nominatie nu ook effectief aan te kondigen, verwees in zijn speech naar de campagne van Obama in 2008. “Hij gaf geweldige toespraken over hoop en verandering. Hij beloofde ons hoop, maar dat was enkel een praatje.”

Mike Huckabee is al de zesde Republikeinse presidentskandidaat. Eerder deden Ted Cruz, Rand Paul, Marco Rubio, Carly Fiorina en Ben Carson hetzelfde. Bij de Democraten lijkt de zege nu al weggelegd voor Hilary Clinton.