VS loven miljoenen uit voor info IS-leden

De Verenigde Staten loven een beloning van 20 miljoen dollar (bijna 18 miljoen euro) uit voor tips die naar belangrijke leden van de jihadistische terreurorganisatie IS leiden. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Volgens de mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal 7 miljoen dollar worden uitbetaald voor informatie over Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli. Hij is volgens Washington een vooraanstaande IS-leider en de voormalige rechterhand van Abu Musab al-Zarqawi, de vroegere leider van al-Qaida in Irak. 

Daarnaast wordt nog vijf miljoen dollar beloofd voor tips over IS-woordvoerder Abu Mohammed al-Adnani en over Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili, die de operaties in het noorden van Syrië leidt en ook toezicht houdt op de IS-gevangenis in al-Tabqa. In die gevangenis worden wellicht meerdere buitenlandse gijzelaars gevangen gehouden.

Inlichten over Tariq Bin-al-Tahar Bin al Falih al-Awni al-Harzi, die beschouwd wordt als fondsenwerver en die ook de leiding over de organisatie heeft aan de Turks-Syrische grens, zijn dan weer drie miljoen dollar waard.