Dossier Aardbeving Nepal

Ontgoochelde B-Fast thuis na flopmissie

De reddingswerkers van B-Fast zijn sinds gisteravond terug in België. Rond 21u kwamen ze met de bus aan in de kazerne van Peutie, waar hun familie hen opwachtte. Het team was blij om terug te zijn, maar reageerde ook ontgoocheld omdat het in Nepal zo weinig heeft kunnen doen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was ter plaatse om de reddingswerkers te verwelkomen.

“We zijn blij om onze familie te zien”, vertelt Dimitri De Fré, verbindingsofficier bij B-Fast. “Maar het is met gemengde gevoelens, omdat we minder hebben kunnen doen dan we eigenlijk gewild hadden.” Van een flopmissie willen de teamleden echter niet spreken. “We weten allemaal dat we kunnen worden teruggestuurd omdat er voldoende teams zijn. Dat is deze keer gebeurd.”

De 42 redddingswerkers van B-Fast werden op 26 april uitgezonden naar Nepal, één dag na de fatale aardbeving. De bedoeling was om onder het puin overlevenden te zoeken, maar omdat de heenreis heel wat vertraging opliep, was het team daarvoor te laat. Het had ook geen veldhospitaal mee, waardoor hun hulp volgens de Nepalese overheid overbodig was.

De ploeg is maandag dan vertrokken, samen met de Nederlandse reddingswerkers. Normaal zouden ze maandag al thuis zijn geweest, maar omdat de piloten verplicht moesten rusten, moest het vliegtuig een tussenlanding maken in Cyprus. Uiteindelijk is het vliegtuig dan gisterennamiddag geland op de luchthaven van Eindhoven. Van daaruit gingen de reddingswerkers van B-Fast dan met de bus naar ons land.