14 mannen naar de cel omdat ze homo zijn

Een gerechtshof in Caïro heeft veertien mannen, die vermoedelijk homoseksueel zijn, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf omdat ze volgens het hof “abnormale” seksuele handelingen stelden.

De veertien mannen kunnen wel vrijkomen in afwachting van hun proces in beroep als ze 5.000 Egyptische pond betalen, ofwel zo’n 230 euro.

Drie andere beschuldigden werden niet veroordeeld omwille van procedurele redenen. Hun proces komt op een andere datum voor.

In oktober hebben veiligheidstroepen meerdere arrestaties uitgevoerd in de hoofdstad van Egypte. Het parket beschuldigde de personen deel te nemen aan “abnormale” seksuele handelingen, lees homoseksuele handelingen, en het aanzetten tot losbandig gedrag.

Campagne tegen LGBT
Na een concert van de Libanese groep Mashrou’ Leila in september, hingen heel wat mensen uit het publiek regenboogvlaggen op, het symbool van de LGBT-gemeenschap (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender). Sindsdien heeft de Egyptische overheid een repressieve campagne gelanceerd tegen LGBT’ers.

De Egyptische wet verbiedt homoseksualiteit op zich niet, maar het gerecht gebruikt vaak beschuldigingen zoals losbandigheid of prostitutie om relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht toch te veroordelen.

Begin deze maand veroordeelde Amnesty International nog een wetsvoorstel dat homoseksualiteit expliciet criminaliseerde. Verschillende volksvertegenwoordigers stelden toen een celstraf van vijf jaar voor (bij recidive) voor mensen die seksuele handelingen stelden met mensen van hetzelfde geslacht, zowel in het openbaar als privé.