Gewonden bij zware rellen in Tel Aviv

In de Israëlische hoofdstad, Tel Aviv, zijn gisterenavond zware rellen ontstaan tussen de Ethiopische Israëliërs en de politie. Een twintigtal agenten en verschillende demonstranten raakten gewond. De Ethiopiërs willen dat er een einde komt aan het racisme tegen Afrikaanse Joden.

Een enorme meute betogers had eerder al de autoweg tussen Tel Aviv en Jeruzalem alsook een aantal centrale wegen van de kuststad geblokkeerd. "Niet zwart, niet wit, we zijn allemaal mensen", scandeerden de manifestanten. Sommigen onder hen begonnen de politie te bekogelen met stenen en flessen. Daarop schakelde die de cavalerie in. Meerdere flitsgranaten en ook traangas werden gebruikt om de massa te bedwingen. Ook het waterkanon werd ingezet. Er zouden meerdere arrestaties gebeurd zijn.

De Ethiopische Joden zijn razend om een gelekte video waarop te zien is hoe agenten een zwarte soldaat in Israëlisch uniform in elkaar slaan. Ze eisen gerechtigheid en willen als gelijken behandeld worden in het land. Premier Netanyahu zal vandaag met de soldaat en vertegenwoordigers van de Ethiopische gemeenschap samenzitten.

De spanningen tussen de Ethiopische Joden en de rest van de bevolking in Israël zijn al jaren schering en inslag. Volgens het Israëlische bureau voor statistiek leven meer dan 135.000 Joden van Ethiopische afkomst in Israël. De meesten onder hen emigreerden in de jaren ’80, maar de integratie is niet vlot verlopen.