Dossier Aardbeving Nepal

Te weinig helikopters in Nepal

Er zijn te weinig helikopters in Nepal en dat hindert de hulpacties in de afgelegen regio’s in het land, waar de zware aardbeving van 25 april veel schade heeft aangericht. De Nepalese overheid gebruikt momenteel dertien helikopters, waaronder zeven private toestellen. De Indiase luchtmacht helpt met veertien helikopters in de bergachtige gebieden in het land.

"We hebben niet voldoende helikopters om materiaal te leveren en tegelijkertijd reddingsoperaties uit te voeren", aldus woordvoerder van Binnenlandse Zaken Laxmi Dhakal. Zondag leverde het Amerikaanse leger vier Osprey-vliegtuigen, die verticale landingen kunnen uitvoeren. China leverde vanochtend ook nog eens drie helikopters. "Deze zijn echter niet voldoende. We hebben minstens het dubbele of drievoudig aantal helikopters nodig dan dat we nu hebben", zegt Dhakal.

De afgelegen dorpen in de noordelijke regio zijn het moeilijkste bereikbaar, omdat de wegen geblokkeerd zijn door aardverschuivingen door de aardbeving. Volgens de overheid werd in bepaalde dorpen 95 procent van de woningen volledig vernield, waardoor de mensen verplicht zijn in de velden te leven. Voedsel en noodgoederen werden op sommige plaatsen vanuit de lucht gedropt, omdat het niet mogelijk is om te landen in de bergen, aldus Dhakal

Volgens de laatste officiële cijfers is de dodentol na de aardbeving opgelopen tot 7.200.