Dit weekend 6300 bootvluchtelingen gered

Het aantal bootvluchtelingen dat dit weekeinde is gered op de Middellandse Zee, is opgelopen tot meer dan 6.300. Dat hebben de Italiaanse en Griekse kustwacht meegedeeld. Minstens tien mensen kwamen om bij de gevaarlijke overtocht, op zoek naar een beter leven.

Zeven vluchtelingen werden dood aangetroffen in twee overvolle rubberboten, die ten noordoosten van de Libische kust in de problemen waren komen. Drie anderen verdronken toen ze in zee sprongen om een schip te bereiken dat hen ter hulp kwam. Alleen al zaterdag werden door de Italianen bij 17 reddingsacties 3.700 bootvluchtelingen ontdekt. Zondag werden nog eens acht rubberboten en vijf schepen aangetroffen op zee, met meer dan 2.100 mensen aan boord. De opvarenden zijn naar Italië overgebracht, drie mensensmokkelaars werden opgepakt.

De Griekse kustwacht onderschepte op haar beurt tot zondag in de Egeïsche Zee ongeveer 530 bootvluchtelingen. De meesten zijn afkomstig uit Syrië, Somalië en Afghanistan, melden lokale media. De Griekse opvangcentra zitten overvol, de meeste migranten proberen zo snel mogelijk naar Centraal-Europa door te reizen.

De voorbije maanden kwamen volgens de Internationale Organisatie voor Migratie al ruim 1.700 bootvluchtelingen om bij hun oversteek naar Europa, maar dat schrikt nieuwe kandidaten niet af. Het betere weer en de kalme zee doen meer mensen de oversteek wagen. De Europese Unie besliste tien dagen geleden om het budget voor de Europese grensbewakingsmissie Triton te verdrievoudigen. Onder meer Frankrijk en Duitsland stuurden schepen naar de Middellandse Zee als versterking voor de reddingsoperaties.

In 2014 kwamen volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie 170.000 vluchtelingen aan in Italië. Voor 2015 gaan experts ervan uit dat dit cijfer een pak hoger zal liggen.