Schietpartij in VS op anti-islamevent

Twee mannen hebben gisteravond (lokale tijd) geschoten bij een anti-islambijeenkomst in de Amerikaanse stad Garland (Texas). De Nederlandse politicus Geert Wilders was de hoofdspreker op het event. Wilders was toen al weg: hij liet in een reactie op Twitter weten dat hij meteen na zijn toespraak de bijeenkomst had verlaten.IS heeft de aanslag opgeëist.

Volgens de autoriteiten openden twee schutters vanuit een auto het vuur op een agent die voor het gebouw stond waar de bijeenkomst plaatsvond. De politie heeft de daders doodgeschoten. De agent raakte gewond, maar is buiten levensgevaar. Er werd gevreesd voor mogelijke explosieven in een verdachte wagen en dus is de ontmijningsdienst ter plaatse. Ook gebouwen in de buurt werden ontruimd.

Wilders toonde op Twitter een foto die pal voor het incident was genomen. Daarop poseert hij met een groep zwaarbewapende leden van een arrestatieteam. "Ik dank God dat de helden van het arrestatieteam het ergste hebben voorkomen", schrijft hij erbij.

Op de bijeenkomst in de voorstad van Dallas was een expositie met Mohammed-cartoons. Ook zou een prijs van 10.000 dollar worden uitgereikt voor de beste cartoon. De bijeenkomst werd georganiseerd door de organisatie American Freedom Defense Initiative. "Dit is een aanslag op het vrije woord", reageerde organisatrice Pamela Geller.  Bezoekers werden na de schietpartij geëvacueerd en opgevangen in een nabijgelegen school.