Marine Le Pen legt vader zwijgplicht op

Marine Le Pen, voorzitster van de Franse extreemrechtse partij Front National (FN), heeft haar vader verboden nog te spreken in naam van de partij die hij zelf heeft opgericht. Zijn woorden liggen niet meer in lijn met de partijkoers, aldus de voorzitster.

"Zijn woorden zijn in tegenspraak met de partijkoers. Hij moet zich niet meer kunnen uitspreken in naam van het Front National", aldus Marine Le Pen vandaag in meerdere Franse media over vader Jean-Marie. De oprichter en erevoorzitter van het FN moet morgen verschijnen voor het uitvoerend comité van zijn partij. Hij moet zich verantwoorden voor recente uitspraken, die niet meer overeenkomen met de officiële partijkoers die dochter Marine heeft vastgelegd. Die wil een meer gematigde koers varen met het FN.

Zo herhaalde vader Le Pen begin april zijn uitspraken dat de gaskamers slechts een "detail" zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De laatste provocatie van Jean-Marie Le Pen dateert van 1 mei. De 86-jarige beklom toen ongevraagd het podium, om de menigte te begroeten, op het moment dat dochter Marine aan haar toespraak wou beginnen.