Zware rellen in Seattle en Oakland

In de steden Seattle en Oakland aan de Amerikaanse Westkust zijn manifestaties tegen politiegeweld uit de hand gelopen. Tientallen betogers zijn gearresteerd, zo is vernomen bij de lokale politiediensten.

Zowel in Oakland als in Seattle werd vrijdagavond geprotesteerd tegen het politiegeweld dat in de oostelijke stad Baltimore heeft geleid tot de dood van de 25-jarige Freddie Gray. In Oakland moest de politie versterking oproepen om een groep van enkele honderden betogers uiteen te drijven. Ze maakten zich volgens de politie schuldig aan vandalisme. In Oakland vonden vijf jaar geleden ook al rellen plaats nadat een blanke politieman een zwarte burger had gedood. Een tiental vandalen werd opgepakt.

In Seattle vond een vreedzame manifestatie plaats naar aanleiding van de dood van Gray. Later die avond kwam het echter tot zware rellen tussen relschoppers en de politie. De heethoofden beschadigden verscheidene winkels en voertuigen en gooiden stenen en flessen naar de politie. Zestien mensen werden opgepakt, drie agenten raakten gewond.