Boete van 8,9 miljard dollar voor BNP in VS

Het Amerikaanse gerecht heeft BNP Paribas vrijdag formeel veroordeeld tot de betaling van een boete van 8,9 miljard dollar wegens schending van embargo's van de Verenigde Staten. De boete is een onderdeel van een akkoord met regulatoren dat in juli 2014 bekendgemaakt werd.

BNP Paribas had in juli vorig jaar schuldig gepleit aan het transfereren van geld op naam van Soedanese (6,4 miljard dollar), Cubaanse (1,7 miljard) en Iraanse cliënten via de VS, in de periode 2004-2012.

Maatregelen

De bank heeft al "talrijke maatregelen genomen" en "het lijdt geen twijfel dat ze dergelijk gedrag niet meer zal tolereren", verzekerde Georges Dirani, één van de advocaten van BNP die vrijdag aanwezig was op de zitting. BNP Paribas heeft al een groot deel van de boete betaald volgens bronnen dichtbij het dossier.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaf vrijdag tijdens de zitting te kennen dat het overweegt het geld te gebruiken voor het vergoeden van mensen die "geleden" hebben onder daden van het Soedanese, Cubaanse of Iraanse bewind. Het ministerie zal een website openen waar mensen hun dossier kunnen indienen.