Femen verstoort speech Marine Le Pen

Met megafoon in de hand en de slogan ‘Heil Le Pen’ op het ontblote bovenlijf en op vlaggen geschreven, verstoorden drie activistes van Femen de 1 mei-toespraak van Front National- voorzitster Marine Le Pen in Parijs. Even voordien had ook haar vader al de aandacht getrokken.

Jean-Marie Le Pen

"Enkel maar verrassingen op deze 1 mei", zo reageerde een onthutste Marine Le Pen. Het draaiboek viel al in het water toen vader Jean-Marie onverwacht het podium beklom, terwijl Le Pen zich achter het spreekgestoelte aan het opmaken was voor haar speech. De 86-jarige vatte post voor zijn dochter, gunde haar geen blik en nam minutenlang de tijd om het applaus van de achterban in ontvangst te nemen.

Le Pen heeft een moeilijke relatie met haar vader. De erevoorzitter en stichter van de extreemrechtse partij deed onlangs weer ruchtmakende verklaringen over de Holocaust en immigratie en doorkruist daarmee de strategie van Marine, die het FN toegankelijker wil maken. De leiding van het FN had Jean-Marie dan ook verboden om een toespraak te houden op het podium..

Nazigroet

Drie activistes van Femen ontrolden even later vanop een balkon grote, rode vlaggen die deden denken aan het Derde Rijk. Ze brachten ook de nazigroet vooraleer ze manu militari werden verwijderd. De feministische beweging was ook al opgedoken bij de optocht die voorafging aan de toespraak op de Place de l'Opera. Ze verschenen ten tonele toen Le Pen een krans neerlegde bij een standbeeld van Jeanne d'Arc.