Hevige rellen in Istanboel

Honderden betogers zijn in Istanboel samengekomen in protest over het verbod om een 1 mei-manifestatie te houden op het Taksimplein. Ordediensten hebben alle toegangswegen tot het symbolisch geladen plein hermetisch afgesloten. Het is tot hevige rellen gekomen. Zeker 24 mensen zijn gewond geraakt, de politie heeft 203 relschoppers opgepakt. 

Op initiatief van twee grote linkse vakbondscentrales en verscheidene oppositiepartijen hebben de manifestanten zich vanmorgen verzameld in het Besiktasdistrict. Voor een indrukwekkende politiemacht scanderen ze slogans als "het Taksimplein is het plein van 1 mei" en "schouder aan schouder tegen het fascisme".

Net als de voorbije twee jaar zijn syndicale manifestaties op het Taksimplein verboden. Het regime van president Erdogan weert er alle massabijeenkomsten sinds het centrale plein in juni 2013 overspoeld werd door een golf van protest tegen de vermeende islamitische en autoritaire koers van het conservatieve regime.

Maar de vakbonden eisen elk jaar opnieuw toegang tot het Taksimplein om de slachtoffers van 1 mei 1977 te herdenken. Die dag openden onbekenden het vuur op de massa en kwamen zo 34 mensen om het leven. Op 1 mei vorig jaar kwam het rondom het plein nog tot zware rellen tussen ordehandhavers en betogers.

Dit jaar zijn 203 relschoppers opgepakt, minstens 24 mensen raakten gewond.