Dossier Aardbeving Nepal

Dodental gaat boven 7000

In Nepal zijn nu al meer dan 7000 lichamen geborgen na de zware aardbeving van zaterdag. Er wordt zelfs gevreesd voor meer dan tienduizend doden. De internationale noodhulp raakt stilaan georganiseerd, maar er zijn nog veel dorpen waar nog geen hulpverleners zijn geraakt.

Ook aan de heropbouw moet worden gedacht. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 130.000 huizen ingestort, 85.000 liepen schade op. Het Internationale Rode Kruis meldde vrijdag dat de dorpen die dicht bij het epicentrum van de beving liggen, bijna volledig verwoest zijn. Veel van die plaatsen zijn door aardverschuivingen en het regenweer moeilijk toegankelijk.

"Volgens één van onze teams in Chautara in het Sindupalchowk-district is 90 procent van de huizen verwoest. De hospitalen zijn ingestort en mensen graven met de blote handen op zoek naar overlevenden", aldus Jagan Chapagain van het Internationale Rode Kruis aan BBC. Op plaatsen waar er nog geen hulp is aangekomen, zou de situatie minstens even erg zijn, verwacht hij.