Dossier Aardbeving Nepal

Everest blijft open voor klimseizoen

De expedities op de Mount Everest gaan gewoon door na de verwoestende aardbeving van vorig weekend die voor lawines op de hoogste berg ter wereld heeft gezorgd, zo hebben de Nepalese autoriteiten bekendgemaakt. Het natuurgeweld heeft op de berg zeker achttien doden geëist, zei Gyanendra Shrestha van het Nepalese ministerie van Toerisme. Door de slechte weersomstandigheden en het gebrek aan materialen, verlopen de reddingswerken moeizaam.

Het ministerie van Toerisme liet wel verstaan dat ze de expedities op de Everest niet afblaast. "Een aantal teams heeft ons gezegd dat zij nog steeds willen doorgaan", zo luidde het. Eenmaal de route is hersteld van het basiskamp naar Camp 2, dat door de lawines van de buitenwereld was afgesneden, zullen teams die dit willen de klim kunnen wagen. Zo zit avontuur ineen", zei Shrestha. "Het staat bol van het onbekende. Je moet voor je eigen veiligheid zorgen. De regering kan rampen niet vermijden".

Ook de Nepal Mountaineering Association zegt dat er geen expedities zijn afgelast. Volgens een nieuwe officiële balans is de dodentol van de aardbeving in heel Nepal opgelopen tot bijna 5.500.

Foto: Archief