Protesten Baltimore verlopen vreedzaam

Enkele uren voor het ingaan van de avondklok, hebben in de Oost-Amerikaanse stad Baltimore duizenden mensen op vreedzame wijze betoogd tegen het politiegeweld. Volgens de Amerikaanse media stonden woensdagavond ongeveer tweeduizend soldaten van de National Guard en zowat duizend extra agenten paraat om de orde te handhaven.

De politie liet weten dat de betoging zonder incidenten verliep. "Geen enkele arrestatie en geen gewonden bij de manifestatie van vandaag", luidt het op Twitter. Tegelijkertijd werd ook in New York een optocht gehouden, waarop honderden manifestanten hun solidariteit uitdrukten met de mensen in Baltimore. Daar zijn wel enkele mensen gearresteerd. Ook in de stad Boston vond een protestmars plaats, waaraan volgens de krant Boston Globe ongeveer 500 mensen deelnamen. In Washington en Minneapolis werden nog enkele kleinere betogingen gehouden.

De optochten in de Amerikaanse steden vinden plaats naar aanleiding van de dood van Freddie Gray. De 25-jarige Afro-Amerikaan overleed op 19 april aan de gevolgen van een halswervelbreuk, die hij een week eerder had opgelopen toen hij op hardhandige wijze door de politie gearresteerd werd.