Hackers stelen vijf miljoen van Ryanair

Ryanair heeft bekendgemaakt dat het 5 miljoen dollar armer is. Hackers konden, via een Chinese bank, aan een van de rekeningen van de Ierse lagekostenmaatschappij. Ze hoopt die som snel te kunnen recupereren.

"Ryanair onderzoekt een frauduleuze elektronische bankverrichting, via een Chinese bank, afgelopen week", meldt het bedrijf in een persbericht. "Het bedrijf werkt met zijn banken en de bevoegde autoriteiten samen en heeft gevraagd het bedrag (minder dan 5 miljoen dollar) te laten blokkeren." Ryanair geeft ook aan te verwachten dat het geld snel teruggestort wordt, en heeft ook maatregelen genomen om te vermijden dat zoiets zich nogmaals voordoet. Meer commentaar wilde de maatschappij niet kwijt.

De zaak is nu in handen van het Ierse gerecht. Ryanair heeft zijn hoofdkantoor in Dublin, en vliegt enkel in Europa. De meeste transacties zijn dan ook in euro, maar het bedrijf heeft ook enkele dollarrekeningen.

Volgens de Irish Times waren de gestolen dollars bestemd voor de betaling van de kerosinefactuur. Nog volgens de krant heeft het Criminal Assets Bureau (CBA), dat belast is met het dossier, kunnen achterhalen waarheen het geld doorgestort is.