Dossier Aardbeving Nepal

Overlevenden ramp verliezen geduld

In Nepal is de oproerpolitie moeten tussenkomen om de woede te temperen van duizenden Nepalese overlevenden die, vier dagen na de verwoestende aardbeving, wanhopig een manier zoeken om Kathmandu te verlaten. De Nepalese hoofdstad is door de ramp in een ruïne herschapen.

Duizenden mensen verzamelden - uitgeput door de vele naschokken, het gebrek aan onderdak en de dalende voedselvoorraad - in alle vroegte aan een busstation in een poging om er op een van de door de regering beloofde speciale bussen te geraken. Toen die bussen op zich lieten wachten, zorgde dat voor woedende reacties bij de menigte. "We staan al van voor zonsopgang te wachten. Er was ons gezegd dat er 250 bussen zouden zijn, maar daarvan is nog geen enkele toegekomen", zo verklaarde een 25-jarige student.

Intussen is het aantal naschokken fel gedaald, maar honderdduizenden mensen brengen nog steeds noodgedwongen de nacht op straat door omdat hun woning vernield of beschadigd is. Ook op het platteland is de wanhoop groot. De aardbeving van zaterdag, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, kostte volgens de laatste slachtofferbalans al aan 5.057 mensen het leven. Zo'n 8.000 mensen raakten gewond. Volgens de Verenigde Naties zouden maar liefst acht van de in totaal 28 miljoen Nepalese inwoners door de ramp zijn getroffen.

Woensdag werd overigens nog een man levend vanonder het puin van een ingestorte woning gehaald. Het 28-jarige slachtoffer zat al die tijd vast in een ruimte zonder voedsel of water.