Dossier Aardbeving Nepal

B-Fast trekt dichter naar epicentrum

De Belgische reddingswerkers vertrekken vandaag naar Gorkha, zo'n tachtig kilometer ten westen van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De plek ligt dichter bij het epicentrum van de aardbeving, maar de noodhulp raakte tot nog toe moeilijker tot daar. Het valt af te wachten wat het team ter plaatse al zal kunnen doen.

Op een vergadering met het VN-coördinatiecentrum kregen de Belgen vanochtend de opdracht om samen met twee teams uit Spanje en Singapore richting Gorkha te trekken. De weg zou toegankelijk zijn, maar wellicht zal de verplaatsing toch enige tijd in beslag nemen. Afgelopen nacht hadden de Belgen hun tenten nog opgeslagen aan de luchthaven in Kathmandu, op een basis van het Nepalese leger.

Doel van de missie is "urban search and rescue", of het zoeken naar en redden van eventuele overlevenden onder het puin. De zware aardbeving van zaterdagochtend is intussen al vier volle dagen geleden, dus eerste taak wordt wellicht om het gebied grondig te verkennen en na te gaan waar er nog kans is op overlevenden. De taakverdeling tussen B-Fast, Spanje en Singapore is nog niet gemaakt. In de regio is ook zeker al een groot Duits medisch team actief.