Indonesië executeert 8 drugssmokkelaars

In Indonesië zijn vandaag acht terdoodveroordeelden, onder wie zeven buitenlanders, terechtgesteld. Het Aziatische land legde wereldwijd protest naast zich neer en liet kort na middernacht plaatselijke tijd acht terdoodveroordeelde drugssmokkelaars effectief terechtstellen in een penitentiaire instelling op het eiland Nusakambangan, aldus de Jakarta Post en de Jakarta Globe.

De geëxecuteerden komen uit Australië, Brazilië, Nigeria en Indonesië zelf. Om 11 uur ontsnapte een Filipijnse tijdelijk aan het vuurpeloton omdat er vragen waren gerezen of zij al dan niet het slachtoffer van mensensmokkelaars was geworden. In de Filipijnen had een vrouw zich aan de plaatselijke autoriteiten overgegeven en gezegd dat zij betrokken was in de smokkel. Op gezag van een niet nader genoemde regeringsambtenaar meldde Metro TV dat de executie is tegengehouden om de rechtsgang in de Filipijnen mogelijk te maken. 

"Wreed en niet nodig"

De Australische premier Tony Abbott heeft inmiddels gereageerd op de executies van twee van zijn landgenoten. Hij respecteert de Indonesische soevereiniteit, maar betreurt wat er is gebeurd. "De relatie tussen Australië en Indonesië lijdt onder de gebeurtennissen. Deze executies waren wreed en onnodig.

Geen zorgen

Indonesië maakt zich "geen al te grote zorgen" over de Australische reactie op de executie van twee Australiërs wegens drugssmokkel, want "beide landen hebben elkaar nodig", zo klonk het.