Eerste Turkmeense satelliet gelanceerd

Een Amerikaanse Falcon 9-draagraket van raketbouwer SpaceX heeft vannacht vanop Cape Canaveral in Florida de eerste Turkmeense satelliet gelanceerd. Die satelliet zou Turkmenistan minder afhankelijk moeten maken van Russische satellieten.

De Falcon 9-raket vervoert de zowat 4,5 ton wegende TurkmenAlem52E/MonacoSat van het Turkmeense ministerie van Communicatie. Die moet vanuit een geostationaire baan op 52 graden oosterlengte instaan voor telefonie, televisie, internet en datadiensten voor de meer dan vijf miljoen Turkmenen. Daardoor zou het land dus minder afhankelijk moeten worden van capaciteit op Russische satellieten.

Vrijdag beschuldigde de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch het autoritaire bewind in Turkmenistan ervan inwoners te verplichten private satellietschotels te verwijderen. Daarmee treden de autoriteiten het recht op het ontvangen van onpartijdige informatie en ideeën met de voeten. Officieel luidt het dat de satellietschotels het stadsgezicht ruïneren en dat de inwoners via de regering een kabeltelevisiepakket of antennes van de staat kunnen verkrijgen.