Avondklok na rellen in Baltimore

In de Amerikaanse stad Baltimore is de noodtoestand afgekondigd en wordt dinsdag vanaf 22.00 uur lokale tijd een avondklok ingesteld. Met die maatregel reageert de burgemeester op de rellen die in de stad zijn uitgebroken, nadat een zwarte man overleed na hardhandig politieoptreden.

De avondklok zal een week lang van kracht zijn tussen 22 en 5 uur. Enkel de hulpdiensten en mensen die naar hun werk gaan krijgen toelating om zich op straat te begeven. Daarnaast zal ook de National Guard - een paramilitaire eenheid - worden ingezet "om paraat te staan" wanneer er nieuwe onlusten uitbreken.

"Er hebben te veel mensen, gedurende meerdere generaties, meegewerkt aan het opbouwen van deze stad. We kunnen die nu niet zomaar door schurken laten vernietigen", verklaarde burgemeester Stephanie Rawlings-Blake tijdens een persconferentie.

Na de begrafenis van Freddie Gray, een 25-jarige Afro-Amerikaan die overleed als gevolg van hardhandig optreden van de politie, waren in de stad Baltimore hevige rellen uitgebroken. Er werd met stenen en andere projectielen naar de politie gegooid. Daarbij zouden in totaal al vijftien agenten gewond zijn geraakt. Twee van hen liggen momenteel in het ziekenhuis. Volgens politiekolonel Darryl De Sousa werden er 27 mensen gearresteerd, maar zullen er later op basis van videobeelden nog meer mensen worden opgepakt.

Bekijk ook: